Tiedote perhehoitajille koskien rajoitteiden purkua poikkeusolojen aikana

Tiedote Perhehoitoyksikkö Kanervan alueen kuntien perhehoitajille 5.5.2020                       

Hyvät perhehoitajamme,

Maan hallitus on päättänyt viime päivinä alkaa purkamaan maaliskuussa alkaneita rajoitteita. Perhehoitoyksikkö Kanervan kuntien toiminnassa se näkyy siten, että tukiperheyttä voidaan jatkaa seuraavin ehdoin 14.5 jälkeen

  • molemmat osapuolet ovat halukkaita tukiperhesuhdetta poikkeusolojen aikana jatkamaan (tukiperheys on vapaaehtoistyötä ja tässä tilanteessa sen toteuttamisesta on oikeus tukiperheellä kieltäytyä, vaikka sopimus voimassa olisikin).
  • kummassakaan perheessä ei ole THL:n määritelmän mukaisiin riskiryhmiin kuuluvia (ks. https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19/vakavan-koronavirustaudin-riskiryhmat. )
  • tukiperheessä ei ole yli 70-vuotiaita
  • molemmat perheet sitoutuvat noudattamaan viranomaisten ohjeita ja perheet voivat luottaa tässä asiassa toisiinsa
  • kummassakaan perheessä ei juuri vierailun aikana ole minkäänlaista sairastelua eikä ole ollut juuri ennen tukiperhevierailuakaan. Kumpikaan perhe ei myöskään ole altistuksen vuoksi asetettuna karanteeniin.
  • suosittelemme tukiperhevierailuja poikkeusolojen aikana pääosin 1 krt/kk. Lisäkerroiksi luvattujen kertojen aika on pääasiallisesti myöhemmin, jotta nyt vältetään lasten tiheää edestakaisin matkustamista. Lisäkertojen käytöstä voi kuitenkin sopia lapsen asioista vastaavan työntekijän kanssa, mikäli se lapsen tilanteessa näyttäytyy välttämättömänä. Kuukausittaisen kerran lisäksi perheet voivat siis ottaa tukilapsia vierailuille 1-2 kertaa viikonlopun ajaksi loppu vuoden aikana korvaukseksi nyt väliin jääneistä kerroista.

Mikäli tukiperhetyönne ei jostain edellä mainitusta syystä jatku tässä kohden, ilmoitattehan siitä lapsen asioista vastaavalle työntekijälle kuntaan.

Lomitusten/perhehoitajien vapaiden järjestelyjen osalta toimitaan kuten tukiperhevierailuidenkin, mutta mikäli perhehoitajat haluavat/katsovat järkeväksi sekä itsensä että lapsen kannalta, perhehoitajien säännönmukaisia vapaita saa siirtää pidettäväksi myöhemmin tänä vuonna. Jaksamisen kannalta on kuitenkin tärkeää huomioida, että vapaita voi ja tulee pitää mikäli kokee, että perhehoitajana tarvitsee nyt hengähdystauon. Mikäli perhehoitajan tavalliset lomitusjärjestelyt eivät onnistu (esimerkiksi lomittava perhe on yli 70v. tai riskiryhmäläinen) olkaa yhteydessä lapsen asioista vastaavaan sosiaalityöntekijään, joka voi pohtia asiaan ratkaisua yhteistyössä Kanervan kanssa.

Ryhmätyönohjaukset pysyvät tauolla syksyyn asti. Työnohjaajat ilmoittavat ryhmälleen ensimmäisen ajan syksyksi nyt kevään aikana. Yksilötyönohjaukseen on mahdollisuus tarpeen mukaan. Mikäli koet yksilötyönohjauksen tarvetta ennen syksyä, olethan meihin yhteydessä, niin järjestämme asian! Yksilö- tai parityönohjausta on saatavilla niin etänä kuin vastaanotollakin toteutettuna riippuen työnohjaajasta.

Lapset palaavat kouluihin 14.5 alkaen. Mikäli perheeseenne sijoitettuna oleva lapsi ei ole esimerkiksi perheessä olevan riskiryhmäläisen vuoksi palaamassa tällöin kouluun, ilmoitattehan tästä lapsen asioista vastaavalle työntekijälle kuntaan.

Kuten maan hallituskin muistutti, muistutamme mekin, että pandemia ei ole ohi. Muistetaan siis huolehtia siitä, että emme liiku kotoa mihinkään sairaana ja huolehditaan hyvästä käsihygieniasta tms. varotoimenpiteistä!

Mikäli sinua mietityttää jokin, soittele meille niin pohditaan yhdessä!

Hyvää kesän odottelua koteihin

Toivottaa Kanervan väki

Eija (p. 0505651310), Marika M. (p.0408246168), Mirva (p.0408246063), Riitta (p. 0405330392), Marika T. (p. 0503237137) ja Anne (p. 0504385577).